08.11.2021
Бүгінгі таңда білім беру табысты болашақ жолындағы негізгі кезең болып табылады. Сұрақ " Оқуға қайда бару керек?"оқушылар мен олардың ата-аналарын алаңдатады. Адамның тағдыры мен өмірі оған қалай жауап беруге байланысты.
Көкшетау қаласының құрылыс-Технологиялық колледжінің "Сервис менеджері" мамандығы бойынша 2021 жылғы түлегі Байрамова Айдана оқу кезінде өзін болашағы зор жас маман ретінде көрсете білді:
1. 2017 ЖЫЛ - "Кәсібінің үздігі"кәсіби байқауында 1 орын
2. 2018 жыл-Nomad food халықаралық фестивалінде алтын медальмен марапатталды
3. Республикалық Гурман чемпионаты 2019-1 дәрежелі диплом.
4. 2020 жыл-word skills колледжішілік байқауында 1 дәрежелі Диплом
5. 2020 жыл - "дәмді Ташкент"халықаралық байқауында күміс медаль.
Айдана бүкіл оқу кезеңінде өте жақсы оқығанын атап өткім келеді.
Барайрамова Айдана бізбен бірге оқу және мамандық алу туралы ойларымен бөлісті.
"Адамның мамандықты қажет емес, ақыл-ой бейімділігіне сәйкес таңдауға мүмкіндігі болған кезде қаншалықты жақсы"
Мен әрқашан тек жаңалық ашып қана қоймай, адамдарды өз ісімен қуантатын мамандық туралы ойладым. Өйткені, физиктер, химиктер, биологтар, математиктер, географтар, саяхатшылар, навигаторлар сияқты адамдар ашылулар жасай отырып, олар біздің әлемге айқындық беріп қана қоймай, оны әрі қарай зерттеуге негіз қалады. Музыканттар, суретшілер, жазушылар осы ашылулардан бастау алып, керемет музыка, шебер суреттер мен ерекше әдеби шығармалар жасады. Барлық бұл адамдар жүргізді өзімен бірге басқа да ете отырып, ол жақсы көретін. Қоғамдық тамақтандыру технологының мамандығына жаңа, жұмбақ және бірегейлік сияқты қасиеттер кіретіні таңқаларлық емес.
Менің мамандығым химия, биология, математика, тарих, психология сияқты ғылымдарды қамтитын ең күрделі және ғылымды қажет ететін мамандықтардың бірі. Сондай-ақ, мамандық қамтиды: Білім барлық белгілі әлемдік тағамдар, олардың шығу тарихы мен дайындау, білу тілдері, техника, мәдениет қарым-қатынас, мәзір құру және персоналды іріктеу. Маңызды факт, бұл мамандық ғана емес, күрделі, бірақ қызықты. Оған әртүрлі тағамдар мен оларды дайындау кіреді. Бұл өз ашылуын жасауға, ешкімге белгісіз жаңа тағамдарды ашуға мүмкіндік береді. Сондай-ақ, жаңа ингредиент немесе рецепт алу үшін басқа, кем емес жақсы мамандармен танысу және әртүрлі елдерге бару.
Тамақтану технологы мамандығы көркемдік бастама көтереді. Кез-келген тағамды ұсынар алдында оған ерекше көрініс беріледі. Оның дизайнында ол аспаз, бас аспаз немесе технолог болсын, өз клиенттеріне белгілі бір позитивтілік бере отырып, жанның барлық шығармашылығын инвестициялайды. Бұл таңқаларлық емес, өйткені безендіру тағамның ажырамас бөлігі болып табылады.
Мамандық таңдау кезінде Мен, кез-келген адам сияқты, өз қасиеттеріме, мүмкіндіктеріме және өмірлік ұстанымыма сүйендім. Дәл осы мамандық менің барлық үміттерімді ақтап, жарқын болашаққа есік ашады деп сенемін. Бірақ мен өз ісімде асом болу үшін өмір бойы жетілуім керек екенін түсінемін. Сондықтан мен 9-сыныптан кейін колледжге негізгі білімді үйренуге және болашақта мамандығым бойынша жоғары білім алуға келдім. Колледжде оқу маған теориялық ғана емес, практикалық білімімді де жақсартуға мүмкіндік берді. Менің жаңа бір нәрсені үйренуге деген ұмтылысым мен үшін ең жақсы болуға мүмкіндік беретініне сенімдімін.
Бүгінгі таңда менің мамандығым туралы ойлана отырып, егер мамандық өмір салтына айналса, онда қолөнер өнерге айналады деген қорытындыға келдім.